Skip to main content
Proportiones absconditae – Benedict Slotte

 

 

Proportiones absconditae (lat. Piilevät suhteet) on musiikki- ja kuvateos, joka kannustaa huomaamaan piileviä suhteita musiikissa, arkkitehtuurissa ja graafisessa taiteessa. Teos kuvastaa sekä harmonisesti että graafisesti pitkän aikavälin kehityskaarta yksinkertaisista suhdeluvuista monimutkaisempiin. Teoksessa on viisi erillistä äänilähdettä ja grafiikkaa, kuunneltavissa/katsottavissa joko läheltä erikseen tai kauempaa yhdessä. Musiikki on toteutettu säännöllisin väliajoin toistuvana tallenteena ja pääosin syntetisaattoreilla, mutta akustisiakin elementtejä, kuten Turun tuomiokirkon kellot, on mukana.

Vaikka teoksessa on esillä suora harmonisten ja geometristen suhteiden analogia, tämä ei kuitenkaan tarkoita että geometriset suhteet kuvataiteessa, arkkitehtuurissa, valokuvataiteessa olisivat kehittyneet samalla tavalla kuin harmoniset suhteet musiikissa. Se ei myöskään tarkoita, että ihminen reagoisi tiettyyn suhteeseen samalla tavalla riippumatta siitä onko se harmoninen vai geometrinen. Sen sijaan teos havainnollistaa, miltä tietty harmoninen suhde näyttää geometrisena suhteena sekä miltä tietty geometrinen suhde kuulostaa harmonisena suhteena.

***

Benedict Slotte (DI) on erikoistunut akustiikkaan ja äänenkäsittelyyn ja toiminut kuorolaulajana. Ensimmäinen itsenäinen sooloesiintyminen sähköakustisella musiikilla ja yläsävellaululla oli vuoden 2012 Colourscape-tapahtumassa.

 

6.-8.6. klo 11-19
Teos soi Sibelius -museon takana 30 minuutin välein