Skip to main content
olohuoneessa tapahtuutaiteilijatteokset

Etsintäkuulutus – haussa taiteilijan arki

By 19.3.201513 huhtikuun, 2015No Comments

10355689_10206392339235171_8128631421783215277_o-Oletko taiteilija, jolla on koti Turussa?
Jos vastasit kyllä, on kotisi turkulainen taiteilijakoti.
-Entäs sitten?
No, nyt sinulla on ehkä jopa ainutlaatuinen tilaisuus tarjota kotiasi Turkulaiset taiteilija(kodi)t -kävelykierroksella esiteltäväksi. Ulko- tai sisäpuolelta. Ja koko elämääsi. Siivottuna tai ei.

Turkulaiset taiteilija(kodi)t on kaupunkikävelyn muotoinen teos, joka on valittu osaksi Olohuone 306,4 km2 -kaupunkitaidetapahtuman 10-vuotisjuhlaa 10.-13.6.2015. Teoksen toteuttaa teatteri- ja esitystaiteilija Seija-Leena Salo yhteistyössä Taideyhdistys Olohuone ry:n ja tällä hakuilmoituksella etsittävien turkulaisten taiteilijoiden kanssa.

Huom! Tämä ei ole työtarjous. Tämä on kutsu haastatteluun/keskusteluun.

Kutsu on avoin kaikille turkulaisille, jotka itse määrittävät itsensä taiteilijoiksi. Valintakriteerinä on sopivan, max. kahden tunnin mittaisen kävelykierroksen rakentamisen realiteetit, eli kiinnostuneiden taiteilijoiden kotien sijainti toisiinsa nähden. Taiteilijan työskentelyn laatu tai ”laatu” ei siis vaikuta valintaan. Mikäli samalta alueelta kiinnostuneiksi ilmoittautuisi yllättäen liian suuri määrä taiteilijoita, ylimääräiseksi valintakriteeriksi muodostuisi se, että kierroksella saataisiin erilaisia näkökulmia taiteilijuuden rakentumiseen arjessa / arjen rakentumiseen taiteilijuudessa.

Esiteltäväksi ei siis varsinaisesti pyydetä kotia rakennuksena vaan rakenteena joka vaikuttaa taiteilijan työskentelyyn ja joka vaikuttuu taiteilijan työskentelystä. Koti arjen, henkilökohtaisten tapojen, rituaalien ja valintojen symbolina tai konkreettisena todisteena.

Ajatuksia Turkulaiset taiteilija(kodi)t -kävelyn takana:

  • Matkailijoita viedään aina paikkakuntien tunnettujen henkilöiden patsaille ja kotipaikoille, ja suurten taiteilijoiden kodeista tulee turistikohteita.
  • Suurin osa taiteen tekijöistä on kuitenkin niitä, joiden arki, teokset ja nimet ovat piilossa. Turku on täynnä taiteilijoita arkineen ja koteineen.
  • Teos on kaupunkikävely reitillä, jonka varrella on eri aloja edustavien nykyturkulaisten taiteilijoiden koteja. Matkan varrella kerrotaan taiteilijasta, jonka kotia kohti ollaan kulkemassa.
  • Teoksen tavoitteena on nostaa esiin ja tutustuttaa toisiinsa turkulaisia taiteilijoita sekä herättää keskustelua: Miten päädytään kantamaan nimeä taiteilija? Onko se itsen määrittelyä vai jonkun toisen määrittelemää? Mikä taiteilijan elämästä on taidetta? Onko taide taiteilijalle (aina) sama asia kuin työ? Onko työ taiteilijalle sama asia kuin taide? Kuinka taide soluttautuu taiteilijan läheisten elämään, ja kuinka taiteilijan läheiset soluttautuvat taiteeseen? Missä kohtaa arki muuttuu taiteeksi tai taide arjeksi, ja milloin taide katoaa?
  • Projektin tärkeänä taustakysymyksenä on myös: Kuinka (hyvin) taiteilija voi tämän kaiken keskellä? Millaisia selviytymisstrategioita ihmisillä on?

Miten mukaan?

Taiteilijana saat itse antaa materiaalin, jonka pohjalta sinusta kerrotaan. Näkökulmana on arkipäiväsi taiteilijana. Halutessasi voimme myös sopia, että etsin tietoa sinusta esim. mediasta ja kollegoilta/ystäviltä.

Voit itse määritellä antamasi materiaalin suhteen todellisuuteen – kerrotko itsestäsi hurjaa legendaa, siloiteltua menestystarinaa vai tarkalleen oman arkesi yksityiskohtiin perustuvaa dokumenttia.

Teos siis myös tuo tietoa siitä, miten turkulaiset taiteilijat tänä päivänä elävät. Onko myytti, ettätaiteilijat istuvat aamuyöhön baarissa, ja heräävät töihin joka toinen vuosi totta? Viettävätkö taiteilijat kaikki päivänsä Kelan ja Työkkärin välillä urheillen? Ovatko taiteilijat rikkaita perillisiä tai oudoilla ja turhilla teoksillaan rikastuneita? Voiko taiteilijoiden kertomuksiin luottaa, vai onko kaikki vain tarinaa? Mikä on totta?

Voimme sopia meille molemmille sopivan tavan, jolla otan vastaan/kerään materiaalin sinulta. Se voi olla perinteinen haastattelu teekupin äärellä tai sähköpostilla. Vaihtoehtoisesti haastattelu voi tapahtua arkesi keskellä, jossa voimme yhdessä ripustaa pyykkejä, istua hiekkalaatikon reunalla tai vaikka venytellä samalla keskustellen.

Materiaalin saamisen jälkeen työstän reitin opastuksen, joka voi olla sekä tekstiin että toimintaan pohjautuva. Oppaana lähtökohtani on toimia kunniaa esiteltäville kohteille ja taiteilijoille antavana oppaana, kenties häilyä arkisuuden ja roolin välillä. Oppaan rooli tarkentuu, kun materiaali on olemassa. Jos kotisi/elämäsi päätyy kierroksella esiteltäväksi, voit esittää toiveita minulle oppaan tyylistä/asenteesta, jolla kotiasi esittelen.

Mitä haluan tietää taiteilijalta:

Pakolliset kysymykset:

1. Haluatko tarjota Turkulaiset taiteilija(kodi)t -kierrokselle kotisi esiteltäväksi?
2. Missä osoitteessa kotisi sijaitsee?
3. Voiko kierroksella vierailla myös kodissasi sisällä?

Vapaaehtoinen kysymys (ei vaikuta kodin mahdolliseen valintaan kierrokselle):

4. Kerro lyhyesti siitä, mitä ajatuksia teokseen teema sinussa herättää. Tämän kysymyksen tarkoituksena on saada minulle informaatiota yleisesti ottaen, mitä ajatuksia taiteilijan arki -teema muissa taiteilijoissa herättää. Tämä on siis enemmänkin teoksen yleistä pohjamateriaalia, tämän pohjalta emme vielä rakenna mitään esittelyjä.

Jos kiinnostuit, vastaa osoitteeseen turkulaisettaiteilijakodit@gmail.com mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 31.3. mennessä. Otan kaikkiin kiinnostuneisiin yhteyttä takaisinpäin huhtikuun alkupuolella, ja kerron, minkälainen reitti on saatu koottua, ja mitkä kodit ovat siihen mukaan istuneet. Lisätietoja voit kysellä s-postilla tai myös soittamalla minulle numeroon 045 113 0561.

Tervetuloa!
Seija-Leena