Skip to main content
Muut

Kaupunkitaidefestivaalin vuoden 2020 suojelijan Sanna Vainionpään tervehdys

Sanna Vainionpää avasi Föritansseilla 13.8.2020 Taideyhdistys Olohuoneen 15-vuotisjuhlavuoden. Eeli Hallikainen ja Asiamiehet tanssitti lautan väkeä. 

 

Hei kaikki! 

 

Taideyhdistys Olohuone kutsui minut tämän vuotisen Olohuone 306,4km2 -kaupunkitaidefestivaalin suojelijaksi erityisesti siksi, sillä olen Taideyhdistys Olohuoneen yksi perustajajäsenistä. 

Kaupunkitaidefestivaalia järjestävä yhdistys perustettiin vuonna 2005, joten se täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Olohuoneen toiminnan punainen lanka, johtoajatus on pysynyt koko tämän ajan samana: sen tehtävä on mahdollistaa taiteen kohtaamisen alati muuttuvassa kaupunkitilassa. On ilahduttavaa, että viidentoista vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kaupunkitilassa koettava taide nähdään yhä tärkeämpänä ja asukkaiden ja yhteisöjen vapaa, epäkaupallinen kaupunkitilan käyttö on yhä monipuolisempaa. 

Olohuone-kaupunkitaidefestivaalin teoksista osa on koettavissa vain hetken, jotkin pidemmän aikaa, ja osa on sulautunut osaksi pysyvää kaupunkikuvaa. Yllätyksellisissä paikoissa olevat teokset rohkaisevat näkemään uusia näkökulmia ja kiinnostavia yksityiskohtia tutussa ympäristössä. Iloiseksi minut tekee myös se, että Olohuoneen myötä on tullut odotettuja traditioita, kuten Föritanssit.

Tänä poikkeustila-aikana kaupunkitila on osalle meistä jopa vakavakin uhka. Aina, mutta aivan erityisesti tänä aikana, on tärkeää, että taidetta voisi kokea jokainen turvallisesti ja itselleen sopivilla tavoilla. Pelko voi jämähdyttää ja olla haaste, mutta sille ei saa antaa valtaa. Ei jätetä asioita tekemättä tai kaupunkitilaan teoksia toteuttamatta, vaan etsitään koko ajan uusia tapoja ja välineitä turvallisille, sykähdyttäville, positiivisille kohtaamisille. 

Toivon ja näen, että Taideyhdistys Olohuone on ollut ja tulee olemaan polvenkorkuinen: se syntyy toimintansa kautta joka vuosi uudelleen, resonoi aikaan nähden ja koostuu jatkuvasti uusista ihmisistä sekä yhdistyksen sisällä, että paikallisista kaupunkilaisista, moninaisista kokijoista. Olohuone on luotu kaupunkilaisia varten ja kun tätä tehdään yhdessä yhteisönä, monet kielet sulautuvat uudenlaiseksi yhteiseksi kommunikaation virraksi.

 

Turvallisia ja tunnerikasta Olohuone-kaupunkitaidefestivaalia!

 

Juhlavuoden suojelija 

kuvataiteilija Sanna Vainionpää