Festivaaliteokset ja ohjelma 2021
Festivaalin infopiste
Infopiste sijaitsee Rettinginrinteessä Kirjastosillan kupeessa
Karttalinkki infopisteelle
Auki koko festivaalin ajan 3.-5.6. klo 12-18
Anne Lehtelä – Reconstruction Of A Linear Narrative, installaatio
Installaatio (käytetyt lenkkarit)
2021
Kenkien heittäminen kuvitteellisen sähkölangan yli on reviirin merkitsemistä — kaupunkitilan voimauttavaa valtaamista, initiaatioriitin tapainen liittyminen yhteisön osaksi. Samalla lineaarisesti etenevä liike saa vertikaalisen muodon. Materiaali on ajallisessa narratiivissa kosketuksessa ihmisen kanssa kulunut ja hakenut uuden muodon, jota jatkettu tietoisen rekonstruktion kautta. Muutos on hidas prosessi, jossa inhimillinen vaikuttaa ympäröivään sekä tietoisesti että tiedostamattaan.
Paikka: Teatterisilta
Aika: Nähtävissä koko festivaalin ajan 3.-5.6.
Elina Strandberg – Metsän Ikäneito
Metsä on kuulolla!
Tule kertomaan metsän läheteille kuinka koronavuotesi on mennyt. Istu vaikka faunin viereen ja kerro tarinasi hänelle, fauni ei puhu asioita eteenpäin mutta ymmärtää hyvin ihmistä! Tai tule tapaamaan metsän ikäneitoa, metsän mummia, ja kerro koronavuoden kuulumiset hänelle. Tai voit kirjoittaa ja kuvittaa tai vaikka tanssia ilmoille tarinasi siellä.
Paikka: Veistokset Turun pääkirjaston sisäpihalla ja Läntisellä Rantakadulla, performanssi Turun keskusta-alueella
Aika: 3.6. torstaista 5.6. lauantaihin klo 11.00 – 17.00 välisenä aikana
Heli Keskikallio, Taru Koski & Lotta Suomi – Wild Thing – Tuoli ja Paperi
Työryhmä: Heli Keskikallio, Taru Koski, Lotta Suomi (ja Emiliano Verrocchio)
Wild Thing – Tuoli ja Paperi on kestollinen installaationomainen esitys ekologisen herkkyyden harjoittamisesta sekä villeyden pilkahtelusta. Esitystapahtuma risteilee tuolien, istumisen, filosofisten tekstien, akateemisuuden, paperien, lukemisen sekä kolmen esiintyjän ruumiillisen kokemusmaiseman väleissä sekoittaen olemisten välisiä rajoja sekä valta- ja vaikutussuhteita. Esitys risteyttää erilaisia ajattelun rekistereitä ottaen ruumiillisen ja materiaalisen ajattelun yhtä vakavasti kuin sanallis-semanttisen.
Olohuone 306,4km2 -festivaalilla nähtävä installaatio-esitys on osa työryhmän pidempää tutkimuksellista projektia villeyden ja olioisuuden/thingnessin parissa. Työskentelyssä harjoitamme interkorporaalista maailmasuhdetta, jossa erilaiset materiat ja olemiset sekä niiden somaattiset vaikuttavuudet kietoutuvat ja sotkeutuvat toisiinsa jatkuvasti. Projekti risteyttää arkista maailmaa sekä spekulatiivista fantasiaa lempeällä anarkialla ja punk -henkisyydellä. Se on villeyden kanssa flirttailua, jossa työskentelemme immateriaalisten voimien sekä arkisten esineiden ja ympäristöjen kanssa vinouttaen suhdetta tuttuun ja tunnistettavaan. Mielikuvittelemme olemista, joka voisi olla vapaata patriarkaalisesta ruumiillisuudesta ja jossa villeys voisi päästä pilkahtelemaan.
“…wildness is the absence of order, the entropic force of a chaos that constantly spins away from biopolitical attempts to manage life and bodies and desires. Wildness has no goal, no point of liberation that beckons off in the distance, no shape that must be assumed, no outcome that must be desired. Wildness, instead, disorders desire and desires disorder…“ (Halberstam 2020, 12)
Paikka: Kupittaanpuisto
Aikataulu:
5.6. La Performanssi 1. klo 11.00 – 12.30
5.6. La Performanssi 2. klo 14.00 – 15.00
Jenni Turunlahti – Sanat joihin yletyn -yhteisösanataidenäyttely
Voiko korkea dinosaurus ja matala muurahainen ystävystyä? Yletynkö minä avaruuteen asti tai saanko kiinni unelmistani, jos nousen varpailleni tähystämään? Mitä uutta näen, kun katson ihan lähelle?
Sanoja on joka puolella: puheessa, ajatuksissa, ympäristössä, ihmisissä, ylhäällä ja alhaalla, korkealla ja matalalla. Sanat ovat joskus nopeita, joskus varsinaisia hidastelijoita. Joskus sanojen metsästäminen on hankalaa, ja toisinaan taas niitä voi napata mukaansa ihan helposti. Keväällä 2021 turkulaiset lapset ovat napanneet joukolla kiinni matalalla ja korkealla lentelevistä sanoista ja tehneet niistä omaa sanataidettaan; runoja, loruja, satuja ja kokonaisia mielikuvitusmaailmoja.
Sanataideohjaaja Jenni Turunlahti on koonnut yhteistyössä turkulaisten kasvatusalan ammattilaisten ja lapsiperheiden kanssa lasten omia sanataideteoksia “Sanat, joihin yletyn” -yhteisösanataidenäyttelyksi, joka ripustetaan jokirantamaisemaan Barkerin puiston leikkipaikalle kaupunkilaisten koettavaksi osana Olohuone 306,4km² -kaupunkitaidefestivaalia 3.-5.6.2021. Näyttely on nähtävillä myös virtuaaligalleriassa turunlahti.com-sivustolla. Näyttelyn tavoitteena on tuoda esiin lasten omaa tekijyyttä ja osallisuutta sekä innostaa myös näyttelyn kävijöitä sanataiteiluun.
Näyttelyn ajan Barkerin puistosta löytyy postilaatikko, johon esillä olevasta sanataiteesta inspiroituneet lapset voivat jättää omia teoksiaan (tarinoita, runoja, piirroksia jne.) virtuaaligalleriassa myöhemmin julkaistavaksi.
Paikka: Barkerinpuiston leikkikenttä
Aika: Nähtävissä koko festivaalin ajan
Lisätietoa osoitteessa: https://turunlahti.com/sanat-joihin-yletyn-yhteisosanataidenayttely
Jussi Matilainen & Laura Pietiläinen, Nemi – Ceci n’est pas un chat
Ceci n’est pas un chat
(Tämä ei ole kissa)
Maalauksesta katsoo taiteilijan paikan omakuvassa ottanut kissa. Ei sittenkään, siinähän on Nemi! Eläintä ei ole kielen ulkopuolella. Suhde muunlajisiin on liikkeessä. Kohtaaminen, suhde yksilöön ja sitä alleviivaava katsekontakti täyttyy epävarmuudesta. Katseeseen vastaa varovaisen vastavuoroinen, usein poiskääntyvä, käsitteet ja luokittelun ylittävä kanssaeläjä. Kissavideot humanismin päätepysäkillä. Korkea ja matala. Voimme vain arvailla hänen suhdettaan maalaustaiteeseen. Mutta puhtaista lakanoista Nemi pitää, se on varmaa. työryhmä: Jussi Matilainen, Laura Pietiläinen, Nemi Teoskokonaisuus hyödyntää lisättyä todellisuutta Artivive mobiilisovelluksen avulla. Teokset sijaitsevat Turun taidemuseossa osana Pari sanaa keräämisestä -kokoelmanäyttelyä.
Pääset näkemään teokset paikan päällä lataamalla Artivive -sovelluksen alta olevasta linkistä. Teokseen kuuluvat taulut on merkitty Olohuone -infolapuin. Kun olet ladannut Artiviven, avaa sovellus ja kohdista puhelimen kamera tauluun niin että koko taulu mahtuu kuvaan. Ylläty!
Paikka: Turun taidemuseo
Aika: Nähtävissä koko festivaalin ajan Taidemuseon aukioloaikoina
3.6. torstaina klo 11.00 – 19.00
4.6. perjantaina klo 11.00 – 19.00
5.6. lauantaina klo 11.00 – 17.00
Kristjan Urm – Meren Kansa
Festivaalin aikana Ruissaloon, kivikkoiselle niemenkärjelle rakentuu luonnonmateriaaleista “Meren kansa”-teos. Kaikki ovat tervetulleita pohtimaan ja rakentamaan teosta yhdessä taiteilijan kanssa. Jokainen siihen tuotu osa, kivi tai oksa, muuttaa sitä omaan suuntaansa, ja samalla sen lopullista tulkintaa.
Teoksen tarkoituksena on tutkia ihmisen ja luonnon välistä vuoropuhelua, sekä nykyihmisen käsitystä alkuperästään ja juuristaan historian pitkällä aikavälillä. Taitelija tarkastelee Itämeren merkitystä suomalais-ugrilaiselle kulttuurille ja sen säilymiselle, sekä herättää ajatuksia puhtaan ja saasteettoman meren puolesta. Ehkä lopullinen teos antaa viitteitä myös ymmärryksestämme biologisesta tulevaisuudestamme.
Paikka: Kolkanniemi, Ruissalo
Aika: Nähtävissä koko festivaalin ajan
Leena Pylkkö – Moppa
Siivoaminen on ”low”: siivous jos mikä on matalapalkkaista, ja siivoustyön arvostus on matalalla. Toisaalta siivoustyö on tosiasiassa tämän päivän istumatyöyhteiskunnassa luksusta. Lisäksi se vaatii tekijältään organisointikykyä, itsenäisyyttä ja hyvää ihmistuntemusta. Siivoojan tekemissä pehmeissä mopitusliikkeissä ja liikeradoissa on salaperäistä kauneutta.
Performanssissa iloinen siivooja kulkee värikkään siivouskärryn kanssa eri paikoissa: Rakennuksissa, mutta myös ulkona ja puistoissa, ja siivoaa. Tällöin tuttu toiminta viedään väärään ympäristöön, kun talosta tai katulyhdyistä aletaan pyyhkiä pölyjä. Kärry on täynnä värikkäitä liinoja, värjättyjä moppeja, kirkasvärisiä pulloja, saippukuplia. Siivooja kysyy vastaantulevilta, onko heillä jotain ajatuksia, mistä haluaisivat päästä eroon, ja sen saa kirjoittaa siivousliinalle ja se ripustetaan kärryyn. Päivän lopuksi kärry on täynnä muistiinpanoja. Kaikki muistiin merkityt ajatukset tuhotaan eikä niitä lueta, säilötä tai dokumentoida.
MOPPA ylistää siivoustyötä, ja tekee sitä näkyväksi. MOPPA nostaa esille kysymyksiä esim. maahanmuuttovaltaisesta työstä sekä myös kuvataiteilijan asemasta keikkasiivoojana. Taiteilija itse on työskennellyt siivousalalla sekä Ruotsissa, Saksassa sekä Suomessa.
MOPPA nostaa siivoamistyön uudelle, korkeammalle tasolle, kun kyse onkin ajatusten puhdistamisen työstä.
MOPPA on monikielinen teos, koska voin keskustella ihmisten kanssa myös ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.
Paikka: eri puolilla Turun keskusta-aluetta
Aikataulu:
4.6. Perjantai
Performanssi 1. 13.00 – 14.00
Performanssi 2. 15.00 – 16.00
5.6. Lauantai
Performanssi 3. 11.00 – 12.00 Turun pääkirjasto
Performanssi 4. 14.00 – 15.00
Performanssi 5. 17.00 – 18.00
Sirkku Ketola – A Body Called Paula – high/low
’A Body Called Paula’ on toistoon perustuva installaatio ja performanssi, jossa Paulan rooliin asettuva Ketola työstää suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille. Teoksen metamorfoosi kulkee puhtaan valkoisesta, väri kerrallaan kohti täyttä, värikylläistä nauhaa. Teoksen performanssit Light, Passion, Knowledge, Reality ja Darkness symboloivat täyden elämän elementtejä. Paula on allegoria ihmisestä maailmankaikkeuden osana ja teknologian rakentajana. Kädet, keho ja tila muodostavat serigrafian avulla ihmisprintterin – sensuaalisen koneen, jossa materia ja henki tanssivat paljain jaloin. Teoksen eteerinen äänimaailma on Ketolan säveltämä.
A Body Called Paula on 2017 alkanut, kymmenen vuotta jatkuva teos, jossa performanssi toistuu eri puolilla maailmaa 3-4 kertaa vuodessa. Pitkä aikajänne mahdollistaa kontrollin ohittamisen tietoisten suunnitelmien muuttuessa, antaen teoksen lopulta hakea itse muotonsa ja dialoginsa. Taiteilijan tehtäväksi jää näin vain liikkeen ylläpitäminen.
Martin kirkossa nyt nähtävä kaksipäiväinen maratonversio, high/low, haastaa Ketolan fyysisesti ja henkisesti rankkaan koitokseen. Samalla lyhyt aikataulu karsii tarinasta Realityn eli arjen harmaan värin pois. Tämä pyhässä tilassa tapahtuva teko saattaa muuttaa koko paulomisen suuntaa. Ehkä valo, intohimo, tieto ja pimeys riittävätkin jo itsessään korkeuden ja syvyyden saavuttamiseen?
Sirkku Ketola on nykytaidegraafikko joka tutkii toistoa ja siitä syntyvää variointia osana elämän koodia ja monimuotoisuuden kauneutta. Hän on sivistetty villi joka hidastaa digitaalista kuvavirtaa käsityövaiheilla yrittäen ymmärtää ihmisen rytmiä suhteessa materiaan. Ketola on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin projekteihin ja näyttelyihin. Hän asuu ja työskentelee Turussa sekä Brysselissä. Ketolan työskentelyä tukee Taiteen edistämiskeskus.
Paikka: Martinkirkko
Aikataulu:
3.6. Torstai: Light + Passion klo 14.00 – 19.00
Puhdas paperi odottaa
Paula saapuu
Rullaus
Keltainen – Light 1
Rullaus
Keltainen – Light 2
Rullaus
Punainen – Passion 1
Rullaus
Punainen – Passion 2
Paula postuu
Paperiornamentti kuivuu
4.6. Perjantai: Knowledge + Darkness klo 14.00 – 19.00
Paperiornamentti odottaa
Paula saapuu
Rullaus
Sininen – Knowledge 1
Rullaus
Sininen – Knowledge 2
Rullaus
Musta – Darkness 1
Rullaus
Musta – Darkness 2
Paula poistuu
Valmis ornamentti kuivuu
Lisätietoja:
Huoneiden Kirja – Kolikonheitto
Kolikonheitto on kaupunkikuvaan rakennettu installaatio: rakennelma, johon voit astua sisään. Kolikonheitto on etiäinen, omalakinen vuoto Huoneiden kirjan talosta, joka on TEHDAS Teatterin, Aura of Puppetsin ja Aurinkobaletin sekä lukuisten vapaan kentän taiteilijoiden yhteistuotantona toteuttama, elokuussa koettava, immersiivinen suurteos.
Kolikonheitto kutsuu sinua heittämään kolikkoa kuusi kertaa, ja piirtämään viivan jokaisella heitolla. Viivoista muodostuu yksi merkki, merkistä yksi runo.
Muutaman tunnin ajan joka päivä Kolikonheitto-teoksessa on läsnä kaksi hahmoa, hovimestari ja vanha taulukko. Hovimestari kertoo sinulle kaiken tarvittavan ja vanha taulukko jakaa kanssasi tämän ainutkertaisen rituaalin teoksessa. Tule kysymyksen kanssa, teos vastaa sinulle omalla tavallaan. Kolikonheitto-teokseen voit osallistua valitsemallasi hetkellä, sillä silloin, kun se on tyhjä, saat heittää kolikkoa yksin.
Huoneiden kirja ja Kolikonheitto pohjautuvat Saila Susiluodon Huoneiden kirja -proosarunoteokseen. Lue lisää: www.huoneidenkirja.fi
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/830248484538000
Ord och inga visor – Sano se kuvalla -hanke; drop in -työpaja
Olohuone 306,4km² -kaupunkitaidefestivaali 2021
Ord och inga visor – Sano se kuvalla -hanke
Teemana on vastakohdat. Millaisia vastakohtapareja siirtolapuutarhan alueelta ja lähiympäristöstä löytyy? Entä millaisia sanoja kyseisistä kuvista muodostuu? Osallistujat tutkivat kuvan ja sanan kautta ympäröivää hetkeä juuri siinä hetkessä missä olemme, jokainen omalla tavallaan. Osallistujat voivat käyttää työpajassa kuvien ottamiseen oman älylaitteen kameraa. Työpajassa noudatetaan turvavälejä ja tarjolla on kasvomaskeja ja käsidesiä käyttöön.
Osallistuminen on maksutonta.
Tervetuloa!Työpajassa syntyneet kuvat tulevat esille hankkeen näyttelyyn Turussa kesällä 2021 ja sen jälkeen myös yhteysalukselle loppukesästä tai syksyllä 2021.
Hankkeen mahdollistaa Svenska Kulturfondenin Hallå! -ohjelma.
Lisätietoa: Hankekoordinaattori Mari Kämäräinen workshops@turuntaidehalli.fi
https://turuntaidehalli.fi/perihankkeet/
Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran yhteisen Ord och inga visor / Sano se kuvalla -hankkeen tavoitteena on kehittää luonnollisia tapoja lisätä kommunikaatiota eri kieliryhmien välillä. Vuoden 2019 keväällä alkaneen hankkeen työpajoissa työskennellään erilaisia kuvataiteen tekniikoita käyttämällä sekä sanojen kautta, sanaa ja kuvaa yhdistämällä.
Paikka ja aika:
Drop in -työpaja Kupittaan Siirtolapuutarhalla
TO 3.6. klo 16-20
Kelluva Olohuone
Kelluva Olohuone tarjoilee mielenkiintoista ohjelmaa festivaalipäivinä Taidelautalla suoraan Aurajoelta!
Aikataulu:
Torstai 3.6.
14.00 – 16.00 Kaupunkitaide -paneeli
16.15 – 17.15 Kommenttiraita -duo. Taidelautan esiintymisen jälkeen Kommenttiraita jalkautuu vielä tunniksi jokirantaan.
Perjantai 4.6.
16.00 – 17.00 Nelijalka
Lauantai 5.6.
17.00 – 18.00 Dada Samara
Kelluva Olohuone -paneelikeskustelu
Festivaalin avaus tehdään torstaina Taidelautalla rennon jutustelun merkeissä. Lautalla on mukana olkkarilaisia, festivaalin taiteilijoita sekä kutsuvieraita keskustelemassa festarista, taiteesta ja Olohuoneesta. Keskustelu striimataan Taidelautalta Facebook -tapahtumaan.
Kommenttiraita
Kommenttiraita on vuonna 2017 perustettu Turkulainen duo, joka soittaa improvisoituja kappaleita. Esitykseen kuuluu laulu, kitara ja djemberumpu ja sen keskiössä on interaktiivisuus yleisön kanssa. ”Ohjelmistoon” kuuluvien hetken laulujen sanat ja melodia syntyvät havainnoista juuri päällä olevasta hetkestä, ympärillä olevista ihmisistä ja kaikesta mitä esiintyjät näkevät, kuulevat ja aistivat. Tiivistetysti ilmaistuna kyseessä on siis tosielämän interaktiivinen kommenttiraita. Toinen duon ohjelmanumero ovat niin sanotut perinteisemmät improvisoidut laulutarinat, joissa kuulijat saavat etukäteen antaa sisältötoiveita, jotka esiintyjien tulee sisällyttää lauluun. Kommenttiraidan muodostavat Hannu Rantala ja Antti Ainola, jotka molemmat ovat pitkänlinjan ammattiesiintyjiä ja musiikki-improvisaation tekijöitä.
Nelijalka
Nelijalka on kiivasta ja herkkää rock’n’rollia soittava turkulainen yhtye. Ilmaisultaan monipuolisen yhtyeen musiikki on kuin kesän vehreään nurmeen painuva varvas tai huulta hipova viileä lasi, siinä kuuluu elämän ja lemmen jano. Nelijalka ei malta odottaa elävää esiintymistä monivuotisen talven jälkeen ja yhtyeen riemukasta kirmaamista kesälaitumille kannattaa ehdottomasti tulla todistamaan.
Valoa, lämpöä, liikettä ja elämää: sitä on Nelijalka, bändeistä jaloin!
Dada Samara
Dada Samara on turkulainen eteeristä indierockia soittava seitsenhenkinen bändi, jonka musiikista voi monipuolisen kokoonpanon ansiosta havaita genrejä lähes jäsenten verran. Bändin alkulähteet sijoittuvat vuodelle 2018 kitaristiensa toimesta, ja vaiherikkaan matkansa aikana bändi on luonut kappaleita jo ep:n verran ja sen yli.