Parasta ennen -ryhmä – Yllätysveto

Laji:
Vuorovaikutteinen performanssi
Paikka:
Barkerin puisto, Kauppatori
Aika:
10.6. klo 18 Barkerin puisto, 11.6. klo 14-16, 12.6. klo 16-18 ja 13.6. klo 15-17 Kauppatori

Vedä narusta, näe taide-esitys ja arvostele se! Yllätysveto on karnevalismia ja katuteatteria hyödyntävä teos, jossa kolme esiintyvää taiteilijaa asettaa itsensä alttiiksi epäonnistumisen mahdollisuudelle.

Yllätysvedossa yleisöllä on mahdollisuus osallistua teokseen vetämällä narua. Narunveto maksaa yhden euron. Narun toisesta päästä löytyy sattumanvarainen taideteko, joka vuorossa olevan esiintyjän on suoritettava –osasi hän sen hyvin, huonosti tai ei lainkaan. Taideteon nähtyään narusta vetäneelle katsojalle annetaan valta; oliko näkemäsi teko taidetta?

Mikäli kyseinen yleisön edustaja ei pidä näkemäänsä taiteena, taiteilija asettuu seisomaan levyä vasten maalitauluksi ja tyytymätön katsoja saa heittää häntä perinteisellä epäonnistumisen symbolilla, tomaatilla. Taustalla on ajatus siitä kuinka taiteilija julkisen teoksen tehtyään asettaa aina itsensä ja tekemisensä alttiiksi arvostelulle, suitsutukselle tai häpeälle. Hän on paljas maalitaulu, jonka oletetaan kestävän yleisön mielipiteet.

Teos kysyy muun muassa kuinka pitkälle taiteilija on valmis menemään saadakseen tehdä taidetta, saadakseen huomiota tai näkyvyyttä? Kuinka halvalla taiteilija on valmis myymään itseään? Läsnä on jatkuvasti epäonnistumisen pelko ja kritiikin sietäminen. Teos on sirkushuvia yhdistettynä syvempään pohdintaan.

Parasta ennen -ryhmä koostuu neljästä teatteri-ilmaisun ohjaajasta, jotka tutustuivat toisiinsa opintojen alkaessa Metropoliassa vuonna 2010.

Yllätysveto Olohuone-festareilla Turussa on ryhmän ensimmäinen julkinen esiintulo. Parasta ennen –ryhmän yhteisiä kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa performanssitaide, esitystaide ja kaupunkitaide, joiden parissa ryhmän on tarkoitus toimia myös tulevaisuudessa.

Anna Lehtonen on helsinkiläinen freelance taiteilija. Kiinnostuksen kohteita ovatkin nykyteatteri, performanssitaide, nykysirkus, nykytanssi, uusien asioiden kokeileminen ja oppiminen.

Anni Rainio on aikaisemmalta koulutukseltaan puutarhuri. Tällä hetkellä Rainio työskentelee lasten ja nuorten kanssa draamatyöpajojen vetäjänä (sekä taidemallina). Kiinnostuksen kohteita ovat lastenteatteri, performanssitaide, tanssi, kehitysyhteistyö ja uudet haasteet.

Mammu Rauhala ohjaa ja opettaa päätyökseen harrastajaryhmiä Helsingissä ja Lohjalla. Hän myös tekee performanssitaidetta sekä itsenäisesti että eri kokoonpanoilla. Mammu Rauhala työskentelee jatkuvasti myös elämän arkea kuvaavan teoksen parissa, jota hän tekee yhdessä puolisonsa Pasi Rauhalan kanssa. Mammu Rauhalan työlle ominaista on paikkasidonnaisuus ja visuaalisuus.

Palaa takaisin