Tutkimuksia affektilaitteistolla

Saarikoski & Mäki

Laji:
Veistos/performanssi/työpaja
Paikka:
Hansakortteli Kultatalo 1krs
Aika:
Perjantaina performanssi lähialueella kello 16-17 ja työpaja kello 17-18. Lauantaina performanssi kello 13-14 ja työpaja kello 14-15.

Affektilaitteisto on jätemateriaaleista koottu kolmen veistoksen kokonaisuus. Laitteistolla kerätään ja tutkitaan affekteja. Affektit ovat mielikuvista, emootioista ja kehollisista tuntemuksista muodostuvia kokemuksia, joista eritellään ja sanoitetaan tunteita. Laitteisto perustuu oletukselle, että affektit ovat jotain materiaalisen tapaista ainesta, jota voi kerätä ja käsitellä samaan tapaan, kuin mitä tahansa mitattavissa olevia objekteja. Teokset ovat saaneet inspiraationsa Tuorlan observatorion tähtitieteellisestä tutkimuksesta. Saarikoski ja Mäki ovat dokumentoineet ja tutkineet observatorion aineellista kulttuuriperintöä ja keksijämentaliteettia. Osa veistosten materiaaleista on saatu observatoriolta.

Teoksen performatiivisessa osuudessa Saarikoski ja Mäki liikkuvat kaupungilla laitteiston kanssa luodaten, keräten ja analysoiden affekteja. Sen jälkeen osallistujilla on mahdollisuus taltioida affektinsa työpajassa.

Saarikoski on ihmiskokemuksesta ja materiaalisesta kulttuurista ammentava kuvataiteilija ja etnologi. Mäki on etnologian oppiaineesta väitellyt museologian tutkija, jota kiinnostavat taidelähtöiset tiedontuottamisen menetelmät. Teoksillaan he leikittelevät kulttuuriperinnön, etnologian ja kuvataiteen yhtymäkohdassa. 

Ohjeet teoksen kokemiseen

Affektilaitteistoon ja affektitutkijoihin pääsee tutustumaan festivaalin aikana 3.-5.6.2022. Tutkijat liikkuvat kaupungilla laitteiston kanssa luodaten ja keräten affekteja. Tule paikalle tutkittavaksi. Luotaamme ja imemme affektisi laitteistoon ja työpajassa voit taltioida affektisi kotiinvietäväksi. 

Palaa takaisin
Kuvaaja: Pekka Mannermaa