Metamorfoosi. Kasvu. Eroosio. Ilmastonmuutos. Vanheneminen. Katoavaisuus. Reformismi. Muutosvastarinta. Uudistus. Käännekohta.
Muutoksella tarkoitetaan prosessia, jossa jokin tulee toisenlaiseksi kuin se aiemmin oli. Lapsi kasvaa, käärme luo nahkansa. Valta vaihtuu, valtioiden rajat siirtyvät. ”Vain muutos on varmaa”, sanotaan, mutta onko muutos vain illuusio – muuttuuko mikään lopulta? Mitä muutos lopulta tarkoittaa?
Olohuone 306,4 km² on kaupunkitaidetapahtuma, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa Turussa. Kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä toisin.
Vuoden 2016 teema Muutos avaa näkökulmia paikallisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä taiteen mahdollisuuksiin arkipäivän ympäristössä. Muutos voi viedä ajatukset myös kohti mennyttä tai alati muutoksessa olevaa nykyhetkeä.
/
Taiteilijat ja teokset 2016:
Turun Sanataideyhdistys: Muutoksen runoja
Vuorovaikutuksellinen sanataideteos
Korvaruno on Turun Sanataideyhdistyksen kehittämä runonkirjoittamisen metodi. Korvaruno perustuu kohtaamiseen, jossa runon saaja puhuu ja sanataiteilija kokoaa kuulemistaan sanoista runon. Runo on siis runon saajan omaa puhetta, vaikka runolla onkin kaksi tekijää, runoilija ja puhuja. Olohuone-festivaalissa korvarunojen teemana on muutos. Jokainen osallistuja saa valita jonkin muutoksen, pienen tai suuren, konkreettisen tai abstraktin, josta hän haluaa kertoa, ja näin syntyy runoja muutoksista, joita kaupungissa liikkuvat ihmiset ovat kohdanneet. Teos havahduttaa näkemään koko ajan ympärillä tapahtuvat, ihmisten arkisen elämän pyörteisiin kätkeytyvät muutokset ja auttaa sanoittamaan näitä muutoksia.
Turun Sanataideyhdistys ry toimii monipuolisesti sanataiteen alalla Turussa ja lähikunnissa. Yhdistyksen koulutetut ohjaajat työskentelevät laajasti sanataiteen ja soveltavan taiteen alueella Varsinais-Suomessa, ja heillä on osaamista ja kokemusta niin dementiavanhusten, erityisnuorten kuin pienten lastenkin kanssa työskentelystä. Vuonna 2007 Turun sanataideyhdistys on perustanut Sanataidekoulu Kratin ja ylläpitää sen alaisuudessa sanataiteen perusopetusta.
10.6. 17:00
11.6. 12:00
Jokiranta
Parasta ennen -ryhmä: All Princess Panel
Vuorovaikutuksellinen esitys
All Princess Panel on teos, jossa elokuvista tutut naishahmot ottavat osaa paneelikeskusteluun. Paneelin otsikko on “Prinsessana nykypäivän Suomessa”. Otsikon alla panelistit puivat ajankohtaisia aiheita. Teos nyrjäyttää prinsessat hennoista, apua tarvitsevista hahmoista aktiivisiksi ja ajatteleviksi toimijoiksi. Yleisö pääsee kommentoimaan keskustelua paikan päällä, ja sosiaalisessa mediassa. Paneelin kesto on noin yksi tunti.
Parasta ennen -ryhmä koostuu viidestä teatteri-ilmaisun ohjaajasta, jotka tutustuivat toisiinsa esittävän taiteen opintojen alkaessa Metropoliassa vuonna 2010. Ryhmän jäsenet ovat Johanna Ahonen, Liila Jokelin, Anna Lehtonen, Anni Rainio ja Mammu Rauhala. Parasta ennen -ryhmän työmuotoja ovat muun muassa performanssitaide, esitystaide ja kaupunkitaide. Ryhmän toimintaa voi luonnehtia sanoilla osallistava, karnevalistinen ja leikittelevä. Viime vuonna Parasta ennen esiintyi Olohuoneessa teoksellaan Yllätysveto.
11.6.
Panimoravintola Koulu, Eerikinkatu 18
17:00 – 18:00
https://www.facebook.com/parastaennenryhma/
Harri Kemppainen: Varpaat kastuu
Mobiili mediateos
Ilmasto lämpenee, jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee, mutta mitä tapahtuu Turussa? Kastuvatko varpaani? Pitääkö minun oikeasti huolestua ilmastonmuutoksesta?
Kukaan ei tiedä miten paljon ja miten nopeasti merenpinta nousee. Arvauksia on monia, mutta mitä se voisi tarkoittaa käytännössä? Kun tiede ei sitä kerro, on taiteen yritettävä vastata tähän kysymykseen. Teos on puhelimeen ladattava Android-sovellus, joka havainnollistaa merenpinnan nousua Turun alueella. Teos kertoo, kastuisivatko varpaasi, jos merenpinta nousisi metrin, viisi tai kymmenen metriä. Teos näyttää myös, milloin maanpinta on paljastunut jääkauden jälkeisen maankohoamisen myötä ja milloin se ehkä taas peittyy meren alle. Maankohoaminen kompensoi merenpinnan nousun vaikutusta ja nopeutta. Vaikka teos pohjautuu ilmastotutkimukseen ja geologiaan, on siinä otettu taiteellisia vapauksia ja yksinkertaistettu asioita.
Harri Kemppainen on valokuvaaja, ICT-osaaja ja mediataiteilija, joka hyödyntää modernia tekniikkaa urbaania ympäristöä tutkivissa teoksissa. Hänen teoksensa seikkailevat taidemuotojen rajoilla etsien uusia muotoja taiteelle. Harri asuu ja työskentelee Turussa.
https://www.facebook.com/artkemppainen/
Satu Rinnetmäki & Anni Puuperä: POST POST NATURE
Vuorovaikutuksellinen esitys
POST POST NATURE on dystopinen hahmotelma tulevaisuuden luonnosta ja esityksellinen tutkimus olemisen eri tavoista ja mahdollisuuksista esiintymistilanteessa.
Tuomme esityksessä näkyväksi yhden vaihtoehdon tulevaisuuden luonnosta, rakennamme roskista ”luontoinstallaation” ja oleilemme ”luonnon helmassa”. Yleisö ja ohikulkijat saavat halutessaan osallistua rakentamiseen ja oleilemiseen. Teoksen keskeinen idea on herätellä ihmisiä pohtimaan kuinka paljon roskaa ns. normaali eläminen tuottaa ja mitä tämä tekee ympäristöllemme. Tutkimme myös esiintyjänä olemisen eri tasoja sekä niiden muuntumista esitystapahtumassa. Esityksen kesto on 4 tuntia ja yleisö saa oleilla ja liikkua tilassa vapaasti sekä seurata esitystä haluamansa ajan.
Kaikki esityksessä käytettävä materiaali on kierrätettyä.
Anni Puuperä ja Satu Rinnetmäki ovat helsinkiläisiä tanssitaiteilijoita ja POST POST NATURE on heidän toinen yhteisteoksensa. Heidän ensimmäinen yhteisteoksensa Trash land sai ensi-iltansa Nuorten koreografien festivaalilla Moskovassa heinäkuussa 2015. Tekijät tutkivat molemmissa teoksissaan eri näkökulmista materialistisuutta nyky-yhteiskunnassa ja sen vaikutusta ympäristöön ja yksilöihin
Satu Rinnetmäki on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta toukokuussa 2015. Hän on työskennellyt tanssin kentällä esiintyjänä, opettajana sekä koreografina. Tällä hetkellä Satu on erityisesti kiinnostunut haastamaan itseään läsnä olevaan hetkessä olemiseen sekä tutkimaan kehollisuuden mahdollisuuksia improvisaation keinoin.
Anni Puuperä on suorittanut tanssin ammatilliset opintonsa Kuopion Musiikki-ja Tanssiakatemiassa. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti tanssin ja esitystaiteen parissa koreografina, esiintyjänä ja opettajana. Tällä hetkellä Annia kiinnostaa erityisesti hetkessä syntyvän koreografian tutkiminen ja esitysten teko ei-inhimillisille esineille ja asioille.
11.6.
Hansatori, Yliopistonkatu 20
13:00 – 17:00
Jukka Herva: Erikoinen juttu
Kuunnelma
Erikoinen juttu on sarja lyhyitä tarinallisia kuunnelmia, joita ohikulkijat voivat pysähtyä kuuntelemaan hetkeksi ja jatkaa sitten matkaansa.
”Oli tosi kuuma päivä enkä ollut syönyt oikein mitään koko päivänä. Tulin tähän käytävän varjoon leputtelemaan, etten pyörtyis. Tuntui, että silmissä hämärtää, ja vähän niinku migreeni olis tulossa. Kattelin ympärilleni. Oli nätti päivä, siinä meni koko ajan ihmisiä, koiranulkoiluttajia, pyöräilijöitä ja muuta sakkia. Ihan semmosta tavallista vilskettä. Yhtäkkiä meno alkoi muuttua aika erikoiseksi. Eka hävis ihmiset. Koirat käveli itekseen ja pyörät valu vaan mäkeä alas. Säikähdin tietenkin, mutta aattelin että nyt on vaan joku nestehukka.”
Jukka Herva työskentelee musiikin, äänitaiteen ja -suunnittelun parissa. Hän yhdistelee kuunnelmallisia ja musiikillisia elementtejä jutustelevaan tarinankerrontaan.
9.6. – 11.6.
Brinkkalan sisäpihan porttikongi
Kiesmatic-ryhmä: World Wide Wind Shelter
Performanssi ja mediateos
Performanssissaan Kiesmatic-taiteilijaryhmä sulkeutuu Olohuone 306,4 km2 -festivaalin ajaksi telttaan keskelle kaupunkia. Kolmen vuorokauden aikana Kiesmatic on yhteyksissä ulkopuoliseen yhteiskuntaan ainoastaan päivittämällä blogia.
Kiesmatic tutkii teoksellaan yhteistä olemista ja kollektiivista kehoa. Intiimiin suljettuun tilaan ahtautuminen haastaa sekä fyysisesti että henkisesti. Pystymmekö enää elämään ilman omaa henkilökohtaista tilaa länsimaisessa yksilökeskeisessä kulttuurissa? Miten eristäytyminen vaikuttaa toistemme kohtaamiseen, sosiaalisiin normeihin ja yhteisön sisäisiin rooleihin?
Blogi tuo julkiseksi teltan mikrotodellisuudessa tapahtuvat muutokset. Samalla teos kommentoi muutosta joka sosiaalisen median kautta on tapahtunut –että on mahdollista eristäytyä ja viestiä samalla äärimmäisen julkisesti. Mikä on todellisuuden ja fiktion suhde nettiin luodussa identiteetissä ja historiankirjoituksessa?
Pian vuoden ikäinen Kiesmatic-kollektiivi on juuri oppinut kävelemään, ja pudottelee nyt tavaroita artmarketin alahyllyiltä. Kuullunymmärtämiskokeessa se höpisee toistuvasti ja lausuu väärin. Kiesmatic epäonnistuu luokkakuvassa. Se on kolmikulmainen ympyrä, jonka 180 astetta muodostavat Hilda Kahra, Vilma Koskela ja Kristiina Mäenpää. Olohuone 306,4 km2 -festivaalin aikana Kiesmatic muuttaa kotoa keskustaan ja tyhjentää rinkkansa www -maailmaan.
9.6. – 11.6.
Brinkkalan sisäpiha
http://www.wwwshelter.blogspot.fi/
71551-sissit: Pum Ah!
Katuteatteri/Performanssi
PUM! Räjähtävää fyysisyyttä sotaa vastaan.
Vauhdikkaassa performanssissa taiteilijat riisuutuvat aseista burleski- ja drag-taidetta hyödyntäen. Teos kommentoi kiristynyttä tunnelmaa, vihaa ja vastakkainasettelua, ja tuo tuulahduksen vinksahtanutta karnevaalitunnelmaa Turun kesään. Tavoite on kannustaa jokaista kunnioittamaan itseään ja muita.
71551-sissit on Annikki Levomaan, Liisi Lukkarisen ja Joel Törrösen uusin yhteistyö. He ovat vaikuttaneet muun muassa nukketeatterin, teatterin, muotoilun ja pukutaiteen parissa. Performanssissa he yhdistävät osaamisensa ja kokeilevat rajojaan taiteen tekijöinä.
Teoksen musiikin on säveltänyt Aku Mylly.
10.6. 15:00 – 17:00 Jokiranta
11.6. Takapihaklubi, Kirjakahvila, Vanha suurtori 3
Sally Davison & Gunilla Sjövall: Rullaa kaupungin halki
Kaupunkikierros pyörätuoleilla
Tervetuloa mukaan Rullaa kaupungin halki -kierrokselle!
Kierroksen ideana on tarjota kokemus siitä, millainen Turku on pyörätuolista katsottuna – miten kaupungilla ja sen eri ympäristöissä pääsee liikkumaan ja miltä se tuntuu omassa kehossa. Siksi periaatteena on, että kun on istahtanut tuoliin, siitä ei nousta ennen maaliviivaa – ellei kohtaa ylitsepääsemättömiä tilanteita. Koska etenemme yhtenä ryhmänä, olemme ryhmänä vastuussa siitä, että kaikki pysyvät mukana.
Osallistujat perehdytetään pyörätuolilla liikkumisen perusteisiin ennen kierrosta. Aiempaa kokemusta pyörätuolilla liikkumisesta ei tarvita, mutta on huomattava, että pyörätuolilla liikkuminen vaatii kuitenkin hyvää peruskuntoa. Kierroksen oppaina toimivat Sally Davison ja Gunilla Sjövall, joilla on kokemusta pyörätuolilla liikkumisesta sekä pysyvässä että satunnaisessa käytössä. Kierroksen opastus tapahtuu englanniksi ja suomeksi.
Kierros kestää noin 2 tuntia, mukaan lukien alkuperehdytyksen ja loppukeskustelun. Pyörätuolit toimitetaan järjestäjän puolesta. Myös omalla pyörätuolilla voi osallistua, kokonaisuudessaan maksimi-osallistujamäärä on 20 henkeä.
Muutamia käytännön vinkkejä:
- Pukeudu mukaviin vaatteisiin, etenkin pusero/paita/takki kannattaa olla joustava, että voit käyttää ylävartaloasi vapaasti. Pitkät, väljät hihat ja liehuvat hameenhelmat/housunlahkeet voivat takertua renkaisiin.
- Ota mukaasi liukumattomat (nahka)käsineet, joilla saat hyvän otteen kelatessasi.
- Laukut ja reput voidaan jättää lukkojen taakse Olohuoneen tiloihin. Laukun pitäminen sylissä kierroksen aikana on mahdotonta. Pyörätuolin taakse voi ripustaa molemmista työntökahvoista laukun/repun, mutta se vaikuttaa tuolin painoon ja liikkeisiin. Juomapullot ja muut välttämättömät pientavarat voidaan antaa oppaiden kuljetettaviksi.
Gunilla Sjövall on pitkänlinjan vammaisten ihmisoikeusaktivisti, monessa uranuurtaja, kun on ollut kyse vammaisten ihmisten oikeudesta yhdenvertaisuuteen. Työuransa hän teki koulutussihteerinä vammaisten kansalais- ja ihmisoikeusliikkeessä Kynnys ry:ssä, jota hän oli mukana perustamassa opiskeluaikanaan Helsingin yliopistossa 1970-luvun alkupuolella. 2000-luvun alussa hän päästi sisäisen tanssijansa valloilleen, kouluttautui DanceAbility-tanssinopettajaksi sekä perusti yhdessä Sally Davisonin ja muutamien muiden kanssa DanceAbility Finland ry:n, jonka tehtävänä on edistää integroitua tanssia Suomessa. Gunilla on Suomen johtavan integroidun tanssiryhmän Kaaos Companyn jäsen. Hänelle tanssi on myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen keino, yksi väylä ihmisten väliseen yhdenvertaisuuteen.
Sally Davison suhtautuu intohimoisesti liikkumiseen, joka yhdistää kaiken liikkeen ja kaikenlaiset kehot. Häntä kiinnostaa, kuinka kokemuksen fyysisyys voi avata uusia näkökulmia yksilön ja ryhmän kannalta, uusia yhteyksiä muodostaen. Davison on DanceAbility-metodin mestariopettaja ja ympäristöliikkeen kannattaja.
Gunilla Sjövall ja Sally Davison kiittävät Carita Viljasta ja Satu Järviötä avusta projektin toteuttamisessa.
http://danceabilityfinland.com
9.6. 15:00 – 18:00
HUOM! Ennakkoilmoittautuminen mukaan kierrokselle sähköpostitse osoitteeseen: taideyhdistys.olohuone@gmail.com