Skip to main content
2024festivaaliteokset

Haemme nyt teoksia vuoden 2024 festivaaleille

By 9.11.20234 joulukuun, 2023No Comments

Olohuone-festivaalin teoshaku vuodelle 2024 on auki 6.11.-6.12.2023 6.11.-31.12.2023

Olemme pidentäneet hakuaikaa 31.12.2023 asti

Poikkeuksellisen vähäisestä hakemusten määrästä johtuen, jatkamme Olohuoneen teoshakuaikaa vielä joulukuun loppuun asti. Otamme teosehdotuksia siis vielä vastaan 31.12.2023 asti.

Olohuone306 on kaupunkitaiteeseen keskittyvä festivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa. Vuoden 2024 festivaali järjestetään 31.5.-2.6.2023. Mukaan hakevat teokset voivat olla ympäristö- tai yhteisötaidetta, installaatioita, performansseja, tanssia, työpajoja, esityksiä, virtuaalitodellisuuksia, maalauksia, äänitaidetta, videoita, tarinoita, juhlia – kaikkea, minkä voi käsittää taiteeksi.

Taiteen alueena on 306,4 neliökilometriä, siis koko Turku. Paikkasidonnaisuus on tapahtuman ydin. Teokset sijoitetaan kaupunkiympäristöön julkisiin tiloihin.

Tapahtuma on yleisölle ilmainen ja siitä pyritään tekemään myös muutoin helposti saavutettava. Sen tavoitteina ovat arkisen ympäristön toisin kokeminen sekä vuorovaikutuksen kehittäminen mahdollistamalla taiteen kohtaaminen odottamattomissa tiloissa ja tilanteissa.

Vuoden 2024 teema on TULEVAISUUS

Huominen. Aika, kokonainen aikakausi. Ennen pitkää, vastaisuudessa tapahtuva, näkymä. Tulevaisuus on se aika, mikä ei ole vielä tapahtunut tässä lineaarisessa aikakäsityksessämme, lähellä tai kaukana.  

Tulevaisuus on täynnä kysymyksiä, toisinaan myös vastauksia. Miltä tulevaisuus näyttää? Ahdistavalta, toiveikkaalta, epävarmalta tai varmalta, vihreältä vai mustalta… Millaisessa tulevassa nykyihminen elää, miltä Turku näyttää, taistellaanko vielä, onko voitettu, hävitty, mitä hävitetty, jotakin toivottavasti myös korjattu? Tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Toivo on aito työkalu, halu mennä kohti parempaa ja usko siihen, että sen voi vielä saavuttaa. Muutosta saavat aikaan keksijät ja ajattelijat, eläytyjät, rohkeat innovoijat, taiteilijat, taistelijat. Kaikenlaiset tekijät. Tekijäihmiset. Jokainen on osa ratkaisua. Tulevaisuus on edessä käsittämättömänä ja uutena, sitä voi vain arvailla ja siihen valmistautua, ennustaa ja ennakoida, muttei kuitenkaan koskaan oikein täysin siihen varautua. Aina voi silti haaveilla, maalailla utopioita: samaistutko tunnettujen filosofien utopioihin, vai onko sinulla omasi? Millainen dystopia saa vatsasi solmuun ja kylmän hien nousemaan otsalle? Mikä niissä on todennäköistä ja totta? Teenlehtiä, tinaa, korttipakkoja, taikavoimia, kurkistuksia kaivoon ja uniin. Miten on tehty ennen, miten se peilattaisiin tulevaan, millainen olisi tämän päivän tapa ennustaa tulevaa, uusi tapa tai taika? Kuka tai ketkä voivat tehdä ennustuksia? Mihin voi luottaa? 

Taideyhdistys Olohuone on poliittisesti ja hengellisesti katsoen sitoutumaton, ja se uskoo taiteen kykyyn tehdä hyvää. Taide vaikuttaa. Kaupunkitaiteella on merkitystä. Millainen on tulevaisuus ensi kesänä, kaupunkitaidetapahtumassa 31.5.-2.6.2024?  

Teksti jatkuu kuvien alapuolella

Ehdota meille teostasi osaksi kesän 2024 tapahtumaa (31.5.-2.6.2023). Etsimme teoksia festivaalille kaupunkiympäristöön toteutettavaksi, julkisiin sisä- ja ulkotiloihin, minne vain Turussa. Mikäli teokselle on jo olemassa paikkaideoita, kerro myös niistä hakemuksessa. Pääsääntöisesti teokset ovat esillä festivaaliviikonlopun ajan, mutta myös pysyvät/pidempiaikaiset teokset ovat mahdollisia.

Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Ehdotuksen tulee sisältää seuraavat osat:

  • Työsuunnitelma ja aikataulu.
  • Todenmukainen budjetti, jossa on eriteltyinä matka- ja materiaalikulut.
  • Lyhyt kuvailu ehdottamastasi teoksesta ja sen tavoitteista (max. 200 sanaa).
  • Yksityiskohtainen teossuunnitelma (n. yksi A4), josta käy ilmi teoksen muoto/rakenne, tarvittavat materiaalit, koko, sijoituspaikka, teoksen kesto sekä sen säänkestävyys. Teoksen toteuttamisvastuu on taiteilijalla.
  • (Tarvittaessa) teosta havainnollistavat liitteet.

Teoshaku on avoinna 6.11.2023 alkaen, ja päättyy 6.12. klo: 23:59.  31.12.2023 klo 23:59.

Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen taideyhdistys.olohuone@gmail.com. Hakemusviestin otsikon tulee olla muodossa “Teoshaku: Nimesi”. Myöhässä tulleita hakemuksia ei käsitellä.

Taideyhdistys Olohuoneen hallitus käsittelee ehdotukset asiantuntijatyöryhmän kanssa vuoden 2022 loppuun mennessä. Kaikkiin teosta hakuaikana ehdottaneisiin otetaan yhteyttä, kun festivaalin teokset on valittu. Tapahtumaan mukaan valituista ja suunnitelman mukaan toteutuneista teoksista maksamme noin 500 euron suuruisen teospalkkion sekä materiaalikuluja. Taideyhdistys Olohuoneen toiminnan mahdollistavat apurahat. Rahoituspäätösten varmistuttua keväällä 2023 vahvistamme teoskohtaiset budjetit, joiden matka- ja materiaalikulut aiempina vuosina ovat olleet noin 100–700 €/teos. Yhdistyksemme hankkii teoksille toteutusluvat.

Lisätietoa: taideyhdistys.olohuone@gmail.com