Täysi-ikäisyyttään juhlivan festivaalin teema on Aistit
Olohuone 306 -kaupunkitaidefestivaali juhlii tänä vuonna täysi-ikäisyyttään, levittäytyessään ympäri Turkua jo kahdeksattatoista kertaa! Tämä kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa.
Aistit ?
Aistit ovat olennainen osa ihmisyyttämme. Vaikka koko todellisuutemme rakentuu niiden antamien viestien varaan, aisteja halutaan eriyttää ihmisen rationaalisesta toiminnasta. Unohdamme usein kunnioittaa sitä eläintä, joka olemme. Unohdamme, että aistit tuovat meille tietoa, jota on syytä kuunnella.
Aistiärsyke lähtee aistisolun reaktiosta, josta tämä ärsyke matkaa aivoihin sähköisenä impulssina. Saamme kerättyä tietoa paitsi ympäristöstämme myös itsestämme. Käytössämme on useiden aistien työkalupakki. Viiden tutun aistin lisäksi puhutaan kuudennesta aistista, intuitiosta. Hahmotamme maailmaa tasapaino- ja asentoaistilla ja myös ajan kulumisen voimme aistia omalla tavallamme.
Maailma ei – kuten myöskään Turku – näyttäydy, tuoksu, kuulosta, maistu, tunnu meille kenellekään täysin samalla tavoin, ja aistiyliherkkyydet ja aistiharhat vievät aistikokemusta aivan omaan suuntaansa. Nykyään maailma on yhä vain hektisempi ja ihmiskunnalle on alkanut tulla tarve pysähtyä ja jopa paeta tältä aistimusten massalta yhä useammin, pidemmiksi ajoiksi, syvemmin. Melu- ja valosaaste sekä arkielämän ärsykkeiden valtava ja jatkuva määrä koettelee jokaista meitä, erityisesti kaupungissa elävää, ja hermostoltaan herkempää yksilöä. Tiiviisti kotona vietetyn vakavimman koronapandemia-ajan jälkeinen nykyinen arkielämä voi tuntua hyvinkin erilaiselta kuin sitä edeltävä aika: nyt on sosiaalisesti sallittua taas koskettaa, ja turvallisesti maistaa sekä haistaa terävämmin. Aistikokemukset kun voivat viedä, voivat ne myös tuottaa energiaa: lempeä kosketus, hurmaava tuoksu, kauneuden näkeminen, kutkuttava makuelämys, voimaa tuottava äänikokonaisuus, hyvä fiilis… Myönteisiä tunteita tai tietoa vahvistavat aistikokemukset ovat tärkeitä jaksamisen kannalta.
Taide tuottaa mieltä järisyttäviäkin kokemuksia, elämyksiä, ja tuo tullessaan kannanottoja, viestejä, ehdotuksia. Kuten aistitkin. Taide puhuttelee usein näköaistiamme, on äänitaidetta, käsityötaidetta, poikkitaiteellisia elämyksiä… Millä kaikin eri tavoin voimme kokea, aistia taidetta? Millaisia tunteita aistit voivat tuoda pintaan? Miten eri taiteen aloja ja aisteja voisi yhdistellä, ilmaisun ja siten elämyksen moninaisuutta korostaa?