Skip to main content
2023festivaali

Vuoden 2023 festivaalin teoshaku auki 1.11.- 30.11.2022

By 1.11.202227 huhtikuun, 2023No Comments

Olohuone-festivaalin teoshaku vuodelle 2023 on nyt auki

 

Olohuone 306,4km² on kaupunkitaiteeseen keskittyvä festivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa. Vuoden 2023 festivaali järjestetään 2.-4.6.2023. Mukaan hakevat teokset voivat olla ympäristö- tai yhteisötaidetta, installaatioita, performansseja, tanssia, työpajoja, esityksiä, virtuaalitodellisuuksia, maalauksia, äänitaidetta, videoita, tarinoita, juhlia – kaikkea, minkä voi käsittää taiteeksi. 

Taiteen alueena on 306,4 neliökilometriä, siis koko Turku. Paikkasidonnaisuus on tapahtuman ydin. 

Tapahtuma on yleisölle ilmainen ja siitä pyritään tekemään myös muutoin helposti saavutettava. Sen tavoitteina ovat arkisen ympäristön toisin kokeminen sekä vuorovaikutuksen kehittäminen mahdollistamalla taiteen kohtaaminen odottamattomissa tiloissa ja tilanteissa. 

Vuoden 2023 teemana on Aistit

Aistit ovat osa ihmisyyttämme (ja eläimyyttämme!). Vaikka koko todellisuutemme rakentuu niiden antamien viestien varaan, aisteja halutaan eriyttää ihmisen rationaalisesta toiminnasta.  Unohdamme kunnioittaa sitä eläintä, joka olemme. Unohdamme, että aistit tuovat meille tietoa, jota on syytä kuunnella. 

Aistiärsyke lähtee aistisolun reaktiosta, josta tämä ärsyke matkaa aivoihin sähköisenä impulssina. Saamme kerättyä tietoa paitsi ympäristöstämme myös itsestämme. Käytössämme on useiden aistien työkalupakki. Viiden tutun aistin lisäksi puhutaan kuudennesta aistista, intuitiosta. Hahmotamme maailmaa tasapaino- ja asentoaistilla ja myös ajan kulumisen voimme aistia omalla tavallamme. Maailma ei, kuten myöskään Turku, näyttäydy, tuoksu, kuulosta, maistu, tunnu meille kenellekään täysin samalla tavoin, ja aistiyliherkkyydet ja aistiharhat vievät aistikokemusta aivan omaan suuntaansa. Nykyään maailma on yhä vain hektisempi ja ihmiskunnalle on alkanut tulla tarve pysähtyä ja jopa paeta tältä aistimusten massalta yhä useammin, pidemmiksi ajoiksi, syvemmin. Melu- ja valosaaste sekä arkielämän ärsykkeiden valtava ja jatkuva määrä koettelee jokaista meitä, erityisesti kaupungissa elävää, ja hermostoltaan herkempää yksilöä. Tiiviisti kotona vietetyn vakavimman koronapandemia-ajan jälkeinen nykyinen arkielämä voi tuntua hyvinkin erilaiselta kuin sitä edeltävä aika: nyt on sosiaalisesti sallittua taas koskettaa, ja turvallisesti maistaa ja haistaa terävämmin. Aistikokemukset kun voivat viedä, voivat ne myös tuottaa energiaa: lempeä kosketus, hurmaava tuoksu, kauneuden näkeminen, kutkuttava makuelämys, voimaa tuottava äänikokonaisuus, hyvä fiilis… Myönteisiä tunteita tai tietoa vahvistavat aistikokemukset ovat tärkeitä jaksamisen kannalta. 

Taide tuottaa mieltä järisyttäviäkin kokemuksia, elämyksiä, ja tuo tullessaan kannanottoja, viestejä, ehdotuksia. Kuten aistitkin. Taide puhuttelee usein näköaistiamme, on äänitaidetta, käsityötaidetta, poikkitaiteellisia elämyksiä… Millä kaikin eri tavoin voimme kokea, aistia taidetta? Millaisia tunteita aistit voivat tuoda pintaan? Miten eri taiteen aloja ja aisteja voisi yhdistellä, ilmaisun ja siten elämyksen moninaisuutta korostaa? 

Miten taidetta voisi aistia tavanomaisesta poikkeavalla tavalla? 

Miten Turusta saisi uudenlaisia aistikokemuksia? 

Ehdota meille teostasi osaksi kesän 2023 tapahtumaa (2.-4.6.2023).  Etsimme teoksia festivaalille kaupunkiympäristöön toteutettavaksi, julkisiin sisä- ja ulkotiloihin, minne vain Turussa. Mikäli teokselle on jo olemassa paikkaideoita, kerro myös niistä hakemuksessa. Pääsääntöisesti teokset ovat esillä festivaaliviikonlopun ajan, mutta myös pysyvät/pidempiaikaiset teokset ovat mahdollisia.

Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Ehdotuksen tulee sisältää seuraavat osat:

  • Työsuunnitelma ja aikataulu.
  • Todenmukainen budjetti, jossa on eriteltyinä matka- ja materiaalikulut.
  • Lyhyt kuvailu ehdottamastasi teoksesta ja sen tavoitteista (max. 200 sanaa).
  • Yksityiskohtainen teossuunnitelma (n. yksi A4), josta käy ilmi teoksen muoto/rakenne, tarvittavat materiaalit, koko, sijoituspaikka, teoksen kesto sekä sen säänkestävyys. Teoksen toteuttamisvastuu on taiteilijalla.
  • (Tarvittaessa) teosta havainnollistavat liitteet.

 

Teoshaku on avoinna marraskuun 2022 ajan ja päättyy lauantaina 30.11. klo: 23:59. 

Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen taideyhdistys.olohuone@gmail.com. Hakemusviestin otsikon tulee olla muodossa “Teoshaku: Nimesi”. Myöhässä tulleita hakemuksia ei käsitellä. 

 

Taideyhdistys Olohuoneen hallitus käsittelee ehdotukset asiantuntijatyöryhmän kanssa vuoden 2022 loppuun mennessä. Kaikkiin teosta hakuaikana ehdottaneisiin otetaan yhteyttä, kun festivaalin teokset on valittu. Tapahtumaan mukaan valituista ja suunnitelman mukaan toteutuneista teoksista maksamme noin 500 euron suuruisen teospalkkion sekä materiaalikuluja. Taideyhdistys Olohuoneen toiminnan mahdollistavat apurahat. Rahoituspäätösten varmistuttua keväällä 2023 vahvistamme teoskohtaiset budjetit, joiden matka- ja materiaalikulut aiempina vuosina ovat olleet noin 100–700 €/teos. Yhdistyksemme hankkii teoksille toteutusluvat. 

 

Lisätietoa: taideyhdistys.olohuone@gmail.com